2 Mart 2010 Salı

Verba Volant, Scripta Manent

Bunu yazıya övgü diye sağa sola yazıyorlar. Halbuki insanlar kalmayı değil uçmayı özlüyor.

Romalılar sömürgeciliğin, zulmün teorisini yapmaya başlıyorlar. Yunanların bıraktığı yerden alıyorlar desek de olur. Yazı kalır... fikrini değiştirsen de yazı kalır. Üstelik her dangalağın yazdığı yazı kalır. Yazı kalır bekler, sonra gelip götünü ısırır.

Lafı anlatamayacağın insanlara Kitap verirsin. Sırtına sopayı vurup önüne kitabı koyarsın. Çünkü o kadar eminsin ki mutlak doğruyu bulduğundan, tartışma kabul etmiyorsun. O Kitap okunacak!

Platon hocasına en büyük ihaneti ederek, onunla dalga geçerek aslında bütün öğretisine ters düşecek bir kurgu karakterine dönüştürdü. En büyük dersini almayı reddetti. Sokrates hatalı olma ihtimalini kabul ediyordu, Platon etmiyordu.

Tabi ki Titus da hatalı olabileceğini aklının ucundan geçirseydi, o kadar insanı kılıçtan geçiremezdi. Fakat çok ahenkli gibi görünen kibirli sözlerinin arasından farklı bir ışık sızıyor. Söz uçar... İnsanları oldukları yere çivilediniz, doğru yolu gösterdiniz, aksaklıklarını tamir ettiniz. Ama onlar hala uçmak istiyorlar. O da herhalde yakında düzeltilebilecek ufak bi arazdır.

Dipnot: Belki konuyla alakalı: Firefly, uzayda geçen vahşi batı alegorisi. (Jenerik de country müziği zaten herkes alegoriyi anlasın diye. Ben de hemen ayıktım olaya.) Oyuncular, özellikle başrol rezalet ama alt-metinler adamın aklını biryerlere götürüyor

Hiç yorum yok: